10 מיתוסים נפוצים לגבי צניחה חופשית שהגיע הזמן להפריך...

צניחה חופשית היא אחד מסוגי הספורט הכי מרגשים שקיימים. אין דבר שמתקרב או אפילו דומה לתחושת הריחוף באוויר ולהנאה שבהטסת החופה שלך בבטחה עד לאדמה. כמו כן, ספורט זה לעיתים לא מובן כהלכה ומלא בתפיסות שגויות שמונעות מרבים לקחת בו חלק. להנאתכם וביטחונכם, אנו שמחים להפריך עבורכם עשרה מיתוסים נפוצים לגבי צניחה חופשית:  

1. "איך מצליחים לנשום במהירות הזאת??" אנשים רבים סבורים שלא ניתן לנשום במהלך צניחה חופשית בשל התנגדות האוויר וההתרגשות הרבה. נכון שנשימה בזמן הנפילה החופשית יכולה להיות מעט קשה יותר מהרגיל, אולם הבעיה נובעת בעיקרה מההתרגשות. כשנרגעים ומתחילים לנשום נכון (בעיקר מהאף), ניתן לנשום בקלות בזמן צניחה חופשית ואף מומלץ ביותר. באופן עקרוני, מדריכי צניחה מרגישים כל כך נוח באוויר עד שהם מסוגלים גם לאכול בזמן צניחה חופשית...  

2. "כל הצנחנים הם צעירים משוגעים לאקסטרים" התפיסה שלגיל הכרונולוגי יש משמעות לגבי צניחה חופשית היא ברובה שגויה. לצורך העניין, האנשים המבוגרים ביותר שצנחו, התגאו בהיותם מעל 90! ואילו הצנחן הצעיר ביותר היה רק בן 4 בצניחה הראשונה שלו!! חוץ מזה, במועדון צניחה חופשית פרדייב, מדריכי הצניחה הם במקצועם האחר גם רופאים, עורכי דין, אנשי היי-טק ועוד. ישנם הרבה צנחנים מוכשרים שוודאי לא הייתם מזהים אותם כצנחנים מגניבים וחובבי אקסטרים אם במקרה הייתם נתקלים בהם ברחוב...  

3. "דיבור בזמן צניחה חופשית" בניגוד למה שאולי ראיתם בסרטים, לא ניתן לדבר או לשמוע אחד את השני בזמן הנפילה החופשית. הרוח עוברת ליד אוזניו של הצנחן במהירות של כ-250 קמ"ש ובכך מונעת ממנו לשמוע כמעט כל צליל אחר... תקשורת בזמן צניחה חופשית נעשית בעיקר בעזרת שפת הגוף, הבעות פנים וסימנים מוכרים אחרים שנלמדים כבר בקורס הצניחה הראשון.  

 

קורס צניחה חופשית | צניחה חופשית | פרדייב

4. "אחי, צנחתי בצבא. זה אותו הדבר לא?" אז זהו, שממש לא. ישנם הבדלים רבים בין צניחה חופשית לצניחה צבאית. הראשון והעיקרי שביניהם הוא הנפילה החופשית עצמה! ביציאה ממטוס צבאי, המצנח נפתח ברגע הניתוק מהמטוס ומלבד רגע היציאה, אין כלל חוויה של נפילה חופשית שהיא בד"כ עיקר ההנאה שבצניחה החופשית. בשל כך, נדרשת הכשרה שונה לחלוטין לצניחה חופשית. מלבד זאת, בניגוד למצנח הכנף המשוכלל שבשימוש בצניחה חופשית, המצנח הצבאי הוא עגול, חסר הגאים ויכולת בלימה כך שגם חווית הנחיתה הופכת לפחות נעימה תחת המצנח הצבאי...

5. "הגודל כן קובע?" התיאוריה המוכרת, ששני גופים בגדלים ומשקלים שונים יפלו באותו הקצב נכון רק במקרים של חוסר התנגדות עם האוויר, כמו בירח למשל... העובדה הנכונה היא שצנחנים שונים נופלים בקצב שונה. ההבדלים נובעים בעיקר מהמשקל, תנוחת הגוף באוויר ולבוש הצנחן (ביגוד רחב יתפוס יותר אוויר בזמן הנפילה ובכך יאט משמעותית את קצב הצניחה). מהירות הצניחה הממוצעת בצניחת בטן היא כ- 200 קמ"ש., בזמן שמצבי גוף מתקדמים יותר בצניחה חופשית כמו "Head-down" או ישיבה יכולים להאיץ את מהירות הנפילה ליותר מ- 320 קמ"ש!  

6. "בזמן פתיחת המצנח נראה שהצנחן עולה בחזרה למעלה" מיתוס זה נובע בראש ובראשונה מאשליה שכיחה למדיי. כשמסתכלים על צנחן בזמן שהוא פותח את המצנח, לעיתים קרובות נראה כאילו הוא לרגע עולה בחזרה למעלה, בניגוד לכיוון הנפילה. כמובן שאי אפשר לעצור את כוח המשיכה לכיוון לקרקע... האמת היא, שכאשר צנחן נוסף מצלם את חברו ברגע פתיחת המצנח, הצלם עצמו ממשיך ליפול במהירות, בעוד שמהירותו של הצנחן הראשון נבלמת משמעותית בעת הפתיחה.  

 

קורס צניחה חופשית | צניחה חופשית | פרדייב

7. "כל צנחן מקפל את המצנח לעצמו" מתי שהוא במהלך קריירת הצניחה, כל צנחן טוב לומד לקפל לעצמו את המצנח. עם זאת, אין חוק המחייב צנחן לדעת לקפל לעצמו או בכלל. ישנם מקרים בהם צנחנים פרטיים מעדיפים לקפל לעצמם, בדרך שנוחה ומועדפת עליהם. בכל מקרה, במועדון צניחה חופשית פרדייב עובדים מקפלי מצנחים תחת הסמכה ייחודית ויחידה בארץ (על ידי מאסטר "ריגר" ) ובאישור רשות התעופה האזרחית.  

8. "העיקר שיפתח??" מהירות הנפילה החופשית נעה בין - 160 ל- 300 קמ"ש, עובדה שמובילה לאיבוד גובה במהירות של בערך 52 מטר בשנייה! לכן קיים גובה מינימאלי לפתיחת המצנח. הגובה המינימאלי לפתיחה במצנחי טנדם הוא 5500 רגל, בעוד מצנחים פרטיים יכולים לפתוח עד לגובה 2500. מכאן, ברור שגובה ההצנחה הוא גורם חשוב ביותר, מפני שככל שגובה ההצנחה עולה, נרוויח שניות ארוכות ומהנות של צניחה חופשית! מעבר לכך, קיים מכשיר לפתיחה אוטומטית (Cypress-AAD) אשר "יורה" את החופה הרזרבית בכל מקרה בו הצנחן לא הצליח לפתוח בעצמו מסיבה כל שהיא עד לגובה המינימאלי הקבוע במכשיר.  

9. "לא רוצה לעלות גבוה יותר, זה מפחיד אותי..." למעשה, ההיפך הוא הנכון. צנחנים תמיד יעדיפו גובה הצנחה גבוה יותר ולא רק לשם ההנאה! מלבד תוספת של שניות ארוכות לכיף האדיר, גובה רב יותר מהווה גם זמן יקר לתיקון טעויות אפשריות ולתכנון הנחיתה. גובה ההצנחה הממוצע בעולם הוא כ- 12,000 רגל וכפי שכבר ציינו, בשל גובה הפתיחה המינימאלי הקבוע, לגובה הצנחה גבוה יותר יתרון גדול בכך שהוא מאריך את זמן הנפילה החופשית בצורה משמעותית! מועדון צניחה חופשית פרדייב מתגאה להציע למעוניינים בהגברת האתגר והחוויה -"טנדם סילון", חווית צניחה חופשית ארוכה ומרגשת יותר מגובה 14,000 רגל!  

10. "אפשר לשכוח לפתוח את המצנח??" ישנם 3 גורמים עיקריים אשר מבטיחים את פתיחתו של המצנח בזמן: 
1. מדריכי הצניחה שעובדים בפרדייב מנוסים באלפי צניחות (ואפילו עשרות אלפים) ומכירים היטב את הזמן והגובה המתאימים לפתיחת המצנח.
2. בנוסף למד הגובה שעונדים על מפרק ידם, כל מדריכי הצניחה בפרדייב (וגם הצנחנים הפרטיים) מצוידים בעוד מכשיר קטן הנקרא "דייטר". המכשיר נמצא בתוך קסדת הצניחה של מדריך הטנדם (ליד האוזן) ותפקידו להתריע  (ע"י ציפצוף) בזמן ובגובה בו הם צריכים לפתוח את המצנח.  
3. במועדון צניחה פרדייב, כל המצנחים מחוייבים במערכת פתיחה אוטומטית (Cypress-AAD). מדובר במכשיר קטן ורגיש ללחץ האוויר ולמהירות הנפילה כך שבמקרה בו יזהה גובה נמוך ומהירות נפילה מהירה, תתרחש פתיחה אוטומטית ומהירה של החופה הרזרבית. לכן, גם אם הצנחן לא יפתח את המצנח בגובה הנדרש, מכל סיבה שהיא, מכשיר הפתיחה האוטומטי יעשה זאת עבורו. 

אז לאחר שניפצנו כמה מהמיתוסים השכיחים ביותר, אנחנו מקווים שיותר אנשים יגיעו להתנסות בצניחה חופשית לפחות פעם אחת במהלך חייהם וירגישו חופשי לעוף! 

 

קורס צניחה חופשית | צניחה חופשית | פרדייב