במסגרת אתגר ליום המפתחים השנתי של גוגל, תומר ויוסי, שני חברים, פיתחו יחד רובוט. הרובוט לא סתם רובוט אלא רובוט שתתפלאו- יודע לבצע צניחה חופשית. אותו פרויקט אגב זיכה את תומר ויוסי במקום הראשון באותו אתגר של גוגל.
תומר למד הנדסת מחשבים באוניברסיטת ירושלים, יוסי לומד עיצוב בבצלאל. את הרעיון על הרובוט חשבו תומר ויוסי יחד. "יוסי לומד עיצוב בבצלאל אז הוא היה אחראי על הצד היצירתי ואני הייתי אחראי על הצד הטכני" מספר תומר. "הפרויקט התחיל בעקבות הזמנה לתחרות של גוגל שקיבלתי מהמנחה שלי בפרויקט הסיום באוניברסיטה. בהתחלה התעלמתי מהזמנה ואחרי כמה חודשים החלטנו לנסות". אפרופו, לשאלה אם הוא חנון, תומר עונה בחיוב, ומספר שרוב חבריו הם חנונים אז חריג הוא לא...
הרעיון המרכזי בתחרות היה המצאת טכנולוגיה חדשה ששולטת דרך הפלאפון בעולם החיצוני ע"י לוחות חשמליים ולהראות איך כל אחד עם פלאפון בכיס יכול לעשות איתו משהו עוצמתי. "זכרתי שיוסי דיבר איתי על לוחות חשמליים חודשיים קודם ושהוא עשה משהו דומה בבצלאל. נפגשנו ודיברנו, העלינו רעיונות ודברים פרקטיים ואז אמרנו 'בוא נזרוק את הפרקטיקה הזו ממקום גבוה'. משם זה התגלגל לעוד רעיונות כמו לזרוק את הפלאפון ממקום גבוה והוא יצלם תמונה. לאחר כמה רעיונות כאלה נזכרתי שאנה, מכרה שלי מירושלים, עובדת במועדון צניחה חופשית בחוף הבונים ואז החלטנו לזרוק את הפלאפון ממטוס".
אז מה זה בעצם הרובוט הזה או יותר נכון הפאראדרויד?
"הפאראדרויד הוא רובוט בעל יכולת ניווט אוטונומית שמסוגל לנווט תוך כדי צניחה. הרובוט נשלט על ידי אפליקציה המותקנת על טלפון "אנדרואיד" ומכאן שמו. המטרה של הרובוט הייתה להכניס חיים למכשיר הסלולארי של גוגל. שיטת ההפעלה שלו מתבצעת ע"י קביעת יעד וזריקתו ממקום גבוה. זה פותח את מצנחו ומנווט בזמן הצניחה אל היעד תוך כדי שליחת עדכוני סטאטוס באינטרנט הכוללים את מיקומו הנוכחי ומצבו". לרובוט מתאימים מצנח מבחינת משקל וגודל. זהו מצנח נהיג שצנחן רגיל יכול לנהג בעזרת הידיים עד לנחיתה. "על מנת לנהג את המצנח של הרובוט, חיברנו אליו שני מנועים קטנים ששימשו בתור "ידיים" של צנחן. בעזרת הפלאפון שלטנו בכיוונים של המצנח עד לנחיתה. בנוסף הרובוט המתוחכם לקח בחשבון את כיוון הרוח ותכנן את הנחיתה כך שתהיה מול הרוח (כמו צנחן). כך מתבצעת נחיתה באופן הבטוח ביותר".
הפאראדרויד שואב מידע על מיקומו תוך שימוש ביכולות ה-gps המובנות במכשיר הטלפון ונוהג במצנחו באותו האופן שבו צנחן אנושי שולט במצנח נהיג. הרובוט הוצנח מגובה של 1000 רגל, המצנח נפתח מיידית והרובוט ניהג את עצמו עד לנחיתה. זה הראה יכולות ניהוג ודיוק גבוהים במיוחד והמשיך לתפקד כרגיל גם לאחר הנחיתה. "יותר מזה- לא רק שהפלאפון שרד צניחה חופשית אני אפילו ממשיך לדבר איתו". כשחושבים על זה, עצם העובדה שהפלאפון של גוגל שרד צניחה חופשית ונפילה מגובה רב כל כך זה פרסומת בפני עצמה.
לכל אורך הפרויקט יוסי ותומר שמרו על אופטימיות ושמרו על יחסים מצוינים ללא שום תחרות. "את יוסי אני מכיר כבר כמה שנים אבל לא היינו חברים קרובים. יוסי הוא חבר של חבר. אחרי הפרויקט התקרבנו יותר. בכלל זו הייתה התאמה מצוינת- יוסי היה אחראי על העיצוב והבנייה של הרובוט ואני עשיתי את העבודה הטכנית כך שתחרות לא הייתה כלל".
היו דברים שהקשו עליכם במהלך הפרויקט?
"עשינו המון ניסיונות בהתחלה. זרקנו את הרובוט מהגשר בצפת- הגשר הכי גבוה בארץ. חשבנו שנבוא, נזרוק את הרובוט והכול יעבוד. בסוף, במקום יום אחד של ניסוי היינו שם שלושה ימים אינטנסיביים בקור, לא היו שוליים בגשר והמון מכוניות עברו וזה הקשה עלינו. למרות זאת- העובדה שהצלחנו לממש את הפרויקט ולהגשים חלום של הרבה אנשים שרוצים לעשות צניחה חופשית דרך הרובוט, בהחלט מספקת".
ומה הלאה?
"היום אני עובד בחצי משרה ב-HP וחוץ מזה התחלתי לעבוד בחברת סטארט-אפ שזה במקרה קשור גם לפאראדרויד. בתור חנון אני אוזר אומץ ומנסה להתגבר על פחד הגבהים שיש לי כדי לעשות בעצמי צניחה חופשית בפרדייב."
פרויקט פאראדרויד החל במסגרת אתגר ליום המפתחים השנתי של גוגל והינו עדיין בפיתוח. הפרויקט זכה לביקורות חיוביות במיוחד מקהילת מפתחי האנדרואיד ובמקום הראשון בישראל. התכנון לעתיד הוא להציג את הרובוט בכנס גוגל שיתקיים בפורטוגל.
לפרטים נוספים, תמונות וסרטונים ניתן לפנות לבלוג פאראדרויד : www.para-droid.com